Boğma rakı ise Adana ve çevresinde yıllardır biliniyor. Ev imalathanelerinde, yaş üzümle birlikte damıtılıyor ve su ilavesi ile alkol derecesi düşürülerek elde ediliyordu. Tekel sağlık açısından zararlı gördüğü bu içkinin daha uygun şartlarda üretimi için Mersin'de bir boğma imalathanesi kurdu. Bu tesis Adana'ya uzaklığı nedeniyle 1934'te Adana'ya taşındı. Sonra halkın Yeni Rakı'yı tercih etmeye başladığı ve satışların durduğu gerekçesiyle 1935'te kapatıldı. Boğma rakı bugün, özellikle Antakya'da çok yaygın olarak üretilip tüketiliyor. Boğma rakı sipariş üzerine ev imalathanelerinde mevsim meyvalarından (Karpuz, kavun, muz, ananas, kiraz vb.) üretiliyor. Tiryakileri bidonlarla aylık, yıllık sipariş veriyorlar. Sipariş vermeden de boğma rakı kolaylıkla satın alınabiliyor.http://webarsiv.hurriyet.com.tr
0 yorum:
Yorum Gönder